Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το ισλαμικό πείραμα ξεκινά από την Κύπρο

Δεν με βρίσκουν σύμφωνο τα θρησκευτικά τάγματα
Άρθρο του Λεβέντ Οζαντάμ στην Χαμπερντάρ.ΚΑΠΟΙΟΙ υποστηρίζουν ότι στη χώρα λειτουργούν θρησκευτικά τάγματα και δραστηριοποιούνται μυστικά. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν το αντίθετο και ισχυρίζονται ότι όλα όσα λέγονται είναι διαδόσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα θρησκευτικά τάγματα είναι εστίες επιστήμης και γνώσης και κάποιοι όλοι ότι με την ίδρυσή τους στοχεύουν στην κατάρρευση του κοσμικού καθεστώτος και την καθιέρωση του ισλαμικού τρόπου ζωής, της Σαρία. Γενικά, η εντύπωση που επικρατεί μεταξύ του λαού είναι ότι τα θρησκευτικά τάγματα είναι ένας μπαμπούλας και ασχολείται με παράνομες δραστηριότητες. Σε πολλά κράτη του κόσμου δραστηριοποιούνται παρόμοια τάγματα και γνωρίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να ισχυριζόμαστε ότι κάποιο από αυτά διαδραμάτισε ρόλο κατάλυσης του καθεστώτος.


Τελευταία είχα φιλοξενούμενο στον τηλεοπτικό σταθμό ΑS ΤVτον «υπουργό» Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού και στην ερώτησή μου κατά πόσο στη χώρα υπάρχουν θρησκευτικά τάγματα απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι αντιτίθεται στα τάγματα αυτά. Πρόσθεσε ακόμη ότι ως «υπουργός» Παιδείας θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα κατά των θρησκευτικών ταγμάτων και ουδέποτε θα επιτρέψει την κατάλυση του κοσμικού συστήματος που βασίζεται στις αρχές του Ατατούρκ.

Από την στιγμή που και ο «υπουργός» το παραδέχεται σημαίνει ότι στη χώρα αυτή δραστηριοποιούνται θρησκευτικά τάγματα. Το ότι υπάρχουν δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα ανεχόμαστε. Μετά την παραδοχή του «υπουργού» για την ύπαρξή τους, περιμένουμε τώρα να ενημερώσει το λαό ποιος ο τίτλος τους, ποιοι οι επικεφαλής τους, κατά πόσο έχουν δεσμούς με άλλα κράτη.

Τις μέρες μας συζητούμε για την παραχώρηση 200 στρεμμάτων γης στο Ίδρυμα Επιστημονικής, Ηθικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κύπρου. Το ότι παραχωρήθηκε μια τόσης μεγάλης αξίας εκταση γης σε ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες σε βάζει σε υποψίες.

Οι υποψίες επιτείνονται όταν πληροφορηθείς ότι ακόμη και ο «υπουργός» Παιδείας δεν ήταν ενήμερος για την παραχώρηση του χώρου αυτού και ότι θα πρόκειται για ένα συγκρότημα που θα παρέχει θρησκευτική μόρφωση με προοπτική στον ίδιο χώρο να συγκεντρωθούν σχολεία που προσφέρουν κανονική εκπαίδευση. Σίγουρα ο «πρωθυπουργός» δεν είδε στον ύπνο του ένα τέτοιο συγκρότημα και μόλις ξύπνησε θέλησε να το ανεγείρει.

Η παρούσα κυβέρνηση ενεργεί με ερασιτεχνισμό και με μυστικότητα στην υλοποίηση έργων, οπότε σε υποχρεώνει να υποθέσεις ότι αποσκοπεί σε κάτι πονηρό και ότι πίσω από κάθε πονηρή πράξη βρίσκεται ένα θρησκευτικό τάγμα.


Γαλουχούμε μια θρησκόληπτη γενεά
Άρθρο της Γκιουλσέν Μποζκούρτ στην ΟρτάμΗ ΠΡΟΣΦΑΤΗομιλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έσκασε σαν βόμβα. Δήλωσε ότι στόχος του είναι να γαλουχηθεί μια θρησκευόμενη και συντηρητική γενεά. Εξάλλου, η μέχρι σήμερα δράση του Κόμματος Δικαιοσύνης-Ανάπτυξης δεν διέφερε από τον στόχο στον οποίο αναφέρθηκε ο Ερντογάν. Δεν ξέρω κατά πόσο συνάδουν οι δηλώσεις του για μια θρησκευόμενη και συντηρητική γενεά με την προσπάθεια να διδάξει στις χώρες του αραβικού κόσμου τα πλεονεκτήματα του κοσμικού κράτους.

Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα στην Τουρκία, η αποκαλούμενη και οπίσθια αυλή της Τουρκίας, η «ΤΔΒΚ», βρίσκεται αντιμέτωπη με μια προσπάθεια να γαλουχήσει θεοσεβούμενα, εσωστρεφή, ευκολόπιστα άτομα. Γίνονται προσπάθειες για αλλαγή της κοινωνικοπολιτιστικής δομής των Τ/κ και της καθιέρωσης μιας πιο συντηρητικής και θρησκόληπτης δομής. Τον τελευταίο καιρό οι προσπάθειες αυτές έχουν κτυπήσει κόκκινο. Στα πιο κεντρικά σημεία της χώρας ανεγείρονται θρησκευτικά συγκροτήματα και ενώ στερούμεθα δασών και πρασίνου, υλοτομούνται δένδρα για ανέγερση τζαμιών. Απτή απόδειξη το τζαμί που ανεγέρθη στο χωριό Λιμνιά.

Για τον ίδιο σκοπό επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί και ο χώρος του σταθμού λεωφορείων στην Ομορφίτα, χώρος από τον οποίο διέρχονταν καθημερινά χιλιάδες πολίτες και μαθητές. Αν θυμάστε, ο δήμαρχος Λευκωσίας είχε συγκατατεθεί στην ιδέα.

Διερωτάται κανείς πού βρίσκονται τα κονδύλια για παρόμοια έργα από την στιγμή που η χώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τομέων υγείας, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος. Για χρόνια τώρα οι κάτοικοι της Καρπασίας στερούνται ενός υγειονομικού κέντρου, αλλά στην ίδια περιοχή ανεγείρονται συνεχώς νέα τζαμιά. Στον τομέα της εκπαίδευσης οι επενδύσεις είναι, δυστυχώς, ανύπαρκτες. Η δημόσια εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Σήμερα σε πόσα σχολεία υπάρχουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές; Τι κονδύλι έχει προβλεφτεί για τον σκοπό αυτό; Τι δραστηριότητες έχουν γίνει στους τομείς των ενδοσχολικών θεατρικών παραστάσεων, πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων; Με όλα ταύτα στα σχολεία διεξάγονται φροντιστήρια κορανίου. Πόσα νέα σχολεία ανεγέρθησαν; Πόσα πολιτιστικά κέντρα;

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, παραχωρήθηκε έκταση 200 στρεμμάτων στη Μια Μηλιά σε Ιδρυμα για ανέγερση Θεολογικής Σχολής και μεγάλου συγκροτήματος όπου θα στεγαστούν το τουρκικό λύκειο, το λύκειο επιστημονικής κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα και τα σχολεία που προσφέρουν κανονική μόρφωση να επηρεάζονται από τις εστίες αυτές.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη μπορούμε να συμπεράνουμε τους στόχους του Ερντογάν. Διερωτώμεθα πού είναι οι «πρωθυπουργός» και «υπουργός» Παιδείας του κοσμικού κράτους που ονομάζετα ΤΔΒΚ. Γιατί δεν αντιδρούν; Πώς είναι δυνατόν να ανεχόμαστε μια τέτοια πολιτική που διαγράφει την τ/κ ταυτότητα χιλιάδων χρόνων; Είμαι σίγουρη ότι θα τρίζουν τα κόκαλα του Φαζίλ Κιουτσιούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου