Όλοι έχουμε πάνω κάτω ακούσει για την εναλλακτική ιατρική και τις εφαρμογές της. Οι πρακτικές αυτές, όχι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας, εξετάζονται σε παγκόσμιο επίπεδο από πολλούς ανθρώπους, επιστήμονες και μη, ενώ οι θαυμαστές τους δηλώνουν πολύ ευχαριστημένοι και πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους.
ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ
Η ρεφλεξολογία είναι , με λίγα λόγια η διαδικασία μάλλαξης των ποδιών (κοινώς μασάζ), για τη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών.
Η μέθοδος αυτή υποστηρίζει ότι κάθε μέρος των πελμάτων είναι ένας καθρέπτης ενός οργάνου του σώματος. Το μεγάλο δάχτυλο για παράδειγμα, θεωρείται ότι αντικατοπτρίζει το κεφάλι. Η ρεφλεξολογία αποτελεί δηλαδή τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου οργανισμού πάνω στα πέλματά μας.
Αυτοί που εξασκούν τη ρεφλεξολογία ισχυρίζονται πως μπορούν να θεραπεύσουν μια ποικιλία άλγεων και πόνων με το να μαλάσσουν τα σωστά σημεία στα πέλματα. Λέγεται, απ' αυτούς που την εξασκούν, πως η ρεφλεξολογία μπορεί να θεραπεύσει πόνους ημικρανίας. Μπορεί να επαναφέρει την αρμονία σε ορμονικές διαταραχές και να θεραπεύσει αναπνευστικά και πεπτικά προβλήματα. Αν έχετε πρόβλημα με τη μέση σας, ένα μασάζ στο σωστό σημείο στο σωστό πόδι, μπορεί να απαλύνει τον πόνο σας. Αν υποφέρετε από κυκλοφορικά προβλήματα ή έχετε πολύ στρες, η ρεφλεξολογία σας υπόσχεται την ανακούφιση.
Αν και η επιστημονική ιατρική αμφισβητεί τις θεραπευτικές εφαρμογές της ρεφλεξολογίας, είναι σίγουρο ότι μπορεί να παρέχει στον ασθενή τη ζητούμενη ανακούφιση και μάλιστα μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί μία κατά τ’άλλα ανορθόδοξη μέθοδος επιφέρει κάποια μικρά, έστω, αποτελέσματα.
Ένας λόγος που το μασάζ στα πέλματα μπορεί να είναι τόσο ευχάριστο και που σχετίζεται με σημαντική βελτίωση στη διάθεση κάποιου, είναι ότι η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τα πέλματα βρίσκεται δίπλα στην περιοχή που συνδέεται με τα γεννητικά όργανα. Μπορεί να υπάρχει κάποια νευρωνική επικάλυψη. Ο νευροεπιστήμονας V.S. Ramachandran έγραψε για ένα άτομο του οποίου είχε ακρωτηριαστεί το ένα πόδι και που βίωνε οργασμό στα φαντασματικό του πέλμα (1998: 36-37). «Στους χάρτες σώματος του εγκεφάλου, τα γεννητικά όργανα είναι δίπλα στο πέλμα" σημειώνει, και εικάζει ότι αυτό μπορεί να εξηγεί και τα φετίχ που έχουν κάποιοι με τα πόδια.»
Ωστόσο , πρέπει να σημειωθεί ότι οι ρεφλεξολόγοι δε θεωρούν ότι θεραπεύουν τις ασθένειες, αλλά μιλούν για αποκατάσταση της ισορροπίας της ενέργειας του ατόμου.
ΙΡΙΔΟΛΟΓΙΑ
Μία πιο επαναστατική μέθοδος, που μάλιστα έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, ενώ οφείλει την αναβίωση και «εφεύρεσή» της στον ούγγρο ιατρό του 19ου αιώνα Ignatz von Pιczely, είναι η ιριδολογία. Η ιριδολογία είναι η μελέτη της ίριδας του ματιού για την πρόγνωση ασθενειών. Η ιριδολογία στηρίζεται στην αφισβητούμενη υπόθεση ότι κάθε όργανο του ανθρωπίνου σώματος έχει μια αντίστοιχη θέση μέσα στην ίριδα και ότι κάποιος μπορεί να προσδιορίσει ότι ένα όργανο είναι υγιές με το να εξετάζει την ίριδα παρά το ίδιο το όργανο.
Πρόκειται δηλαδή και πάλι για χαρτογράφηση του σώματος, αυτή τη φορά στις ίριδες των ματιών μας. Η ιριδολογία αποκτά ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές και μάλιστα φαίνεται να είναι από τους πιο ανερχόμενους κλάδους εναλλακτικής ιατρικής στον Καναδά.
Οι ιριδολόγοι ισχυρίζονται ότι με ορθή μελέτη της ίριδας μπορούν να διαγνώσουν ασθένειες στα πολύ αρχικά τους στάδια, δηλαδή αρκετό καιρό πριν την κλινική εκδήλωσή τους.
Είναι η μοναδική μέθοδος που επιτρέπει, μας λένε, να ορίσουμε το βαθμό του στρες και παρουσιάζει το πλεονέκτημα με μια ματιά –στην κυριολεξία!-να δούμε πανοραμικά την κατάσταση της υγείας του οργανισμού. Έτσι, χρησιμεύει ως προληπτικό μέσο ενώ, μας λένε πάλι οι ειδικοί, τελευταίες ανακαλύψεις Ρώσων επιστημόνων υπόσχονται ότι μπορεί να γίνει και θεραπεία μέσω της ίριδας (ιριδοχρωματοθεραπεία).
Ωστόσο , όσο ωραία και αν ακούγονται όλα αυτά, η ιριδολογία θεωρείται σήμερα από την πλειονότητα των επιστημόνων ως ψευδοεπιστήμη, χωρίς βάσιμη ιατρική υπόσταση. Αυτό συμβαίνει διότι τα πορίσματά της δεν προκύπτουν από επιστημονική έρευνα. Η πραγματικότητα είναι ότι η ίριδα είναι αμετάβλητη, σε σημείο που θεωρείται πιο αξιόπιστη απόδειξη ταυτότητας και από τα δακτυλικά αποτυπώματα. Τις περισσότερες φορές τα συμπεράσματα των ιριδολόγων προέρχονται από αυθαίρετες ευρέσεις "σχημάτων" (patterns) που δεν υπάρχουν ή καθαρά από πόλωση επιβεβαίωσης των λεγόμενών τους. Η απουσία επιστημονικής έρευνας καθιστά τα όσα σωστά πορίσματα της ιριδολογίας εντελώς τυχαία.
Άλλωστε, από πειράματα που έγιναν διαπιστώθηκε ότι τα σωστά πορίσματα είναι πολύ λίγα και μάλιστα μπορεί σε αυτές οι ιριδολόγοι να χρησιμοποίησαν και άλλα σημάδια πέρα από αυτά στα μάτια για να τις βγάλουν.
Στην Ελλάδα μπορεί οποιοσδήποτε να γίνει ιριδολόγος, με την παρακολούθηση ειδικών μαθημάτων και την καταβολή 1500 ευρώ.Μετά από τις τελικές εξετάσεις ο ιριδολόγος πιστοποιείται από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Ιριδολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου