Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Σύντομα αποκτούμε… τηλεκίνηση!






Ναι, ο τίτλος είναι απόλυτα σοβαρός και αφορά το EPOC, το πρώτο headset της εταιρείας Emotiv Systems, που, επιτέλους, θα διατεθεί εμπορικά μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα είδος πολύπλοκης στεφάνης (δεν θα το χαρακτήριζα “κράνος”) που μπορεί κανείς να φορέσει στο κεφάλι του ώστε ο υπολογιστής να μπορεί να “διαβάζει” τα εγκεφαλικά του κύμματα. Μέσω ειδικού λογισμικού, ορισμένες σκέψεις αντιστοιχίζονται σε συγκεκριμένες κινήσεις. Και ποιό λέτε να είναι το αποτέλεσμα; Ααακριβώς: να μπορείς να χειριστείς τον υπολογιστή με τη σκέψη σου.





Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας, Nam Do, στο PC Authority, ανέφερε τα θετικά και τα αρνητικά της τεχνολογίας και έδειξε υπερβολικό ρεαλισμό – παραδεχόμενος και τα όποια προβλήματα της συσκευής τους. Λειτουργώντας με την ίδια λογική με το εγκεφαλογράφημα, το EPOC προσπαθεί να μαντέψει “τι σκέφτεται ο χρήστης” και να το αντιστοιχίσει σε κινήσεις – μα η επιτυχία του δεν είναι πάντα δεδομένη: καθένας μας σκέφτεται διαφορετικά και, επιπλέον, υπάρχει το πρόβλημα πως οι σκέψεις μας δεν είναι πάντα “καθαρές”: μπορεί να είμαστε αγχωμένοι, να φοβόμαστε, να έχουμε θυμώσει… και το EPOC δεν θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά σε αυτή την περίπτωση.


[note]Φαντασθείτε πως ουσιαστικά η συσκευή “βλέπει ποιά τμήματα του εγκεφάλου είναι ηλεκτρικά φορτισμένα”. Έστω λοιπόν πως σκεφτόμαστε “πήγαινε μπροστά”. Τότε θα “ανάψει” το “Α” σύνολο νευρώνων στον εγκέφαλο. Έστω, όμως, πως έγχουμε αγχωθεί με ένα παιχνίδι. Το άγχος “ανάβει” τους νευρώνες “Β” και το EPOC καλείται να… αποκρυπτογραφήσει το “Α+Β” ενώ γνωρίζει μονάχα πως το “Α” σημαίνει “πήγαινε μπροστά”.[/note]


Φυσικά, με εξάσκηση, τόσο εμείς όσο και… η συσκευή, μπορούμε να επιτύχουμε αποτελέσματα που μοιάζουν με… τηλεκίνηση. Μπορούμε να αντιστοιχίσουμε πατήματα συγκεκριμένων πλήκτρων σε συγκεκριμένες σκέψεις και, φορώντας το EPOC, να τα πραγματοποιούμε δίχως να αγγίζουμε το πληκτρολόγιο. Τουλάχιστον, στη θεωρία, διότι στην πράξη δεν έχουμε δει ακόμη από κοντά το EPOC, ενώ σε κάποια βιντεάκια παρουσιάσεων τα αποτελέσματα απείχαν από το ιδανικό. Οι δημιουργοί του επιμένουν πως δεν ήταν εύκολο να γίνει αντικειμενική επίδειξη του, αφού σε κάτι τέτοιο εισάγονται περισσότεροι αστάθμητοι παράγοντες που δυσκολεύουν τη συσκευή – από παράσιτα από ηχοσυστήματα στους χώρους παρουσιάσεων μέχρι, όπως είναι λογικό, ένα κάποιο άγχος από τους παρουσιαστές. Σύντομα, όμως, η συσκευή κυκλοφορεί εμπορικά, κάτι που δείχνει πως, αν η Emotiv δεν έχει… αυτοκτονικές τάσεις, μάλλον θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά.
Πέρα από το gaming


Παρά το οτι το αρχικό της κόστος θα είναι κοντά στα $300, παρά το οτι έχει καθυστέρηση στην επικοινωνία με τον υπολογιστή (που αρχίζει από 150ms, καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση της με παιχνίδια τύπου FPS), παρά ακόμη και το οτι μπορεί να χαρακτηριστεί ένα ακριβό και “σε-beta-στάδιο” gadget για λίγους, η τεχνολογία της Emotiv είναι πολλά υποσχόμενη. Και το σημαντικότερο, παρά το οτι απευθύνεται κυρίως σε gamers, μάλλον θα βρει περισσότερη χρήση σε άτομα με κινητικά προβλήματα που, μέσω αυτής, θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ευκολότερα τον υπολογιστή.


Προσωπικά, αν δω πως το τελικό προϊόν είναι έστω και 50% λειτουργικό σε σχέση με όσα υπόσχονται οι δημιουργοί του, παρά τα όποια προβλήματα του, θα το πάρω τρέχοντας. Όχι “γιατί μου αρέσει”, “γιατί σκοπεύω να το χρησιμοποιήσω φανατικά” ή “γιατί… μου τρέχουν τα χρήματα από τις τσέπες”, μα διότι είναι μια από τις λίγες τεχνολογικές προσπάθειες που αξίζει πραγματικά να ενισχύσουμε – και η Emotiv, όπως χαριτολογώντας επεσήμανε ο κ. Nam Do, “δεν είναι Microsoft” και έτσι δεν έχει τους οικονομικούς πόρους και την άνεση για γρήγορη ανάπτυξη της τεχνολογίας της. Οτιδήποτε όμως μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, όπως η συγκεκριμένη τεχνολογία… Σίγουρα αξίζει της υποστήριξης μας. Αξίζει να το έχετε στο νου σας, αφού φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη προσθήκη στη “συλλογή hardware σας” από “μια κάρτα με Direct X 11″, που απλά θα κάνει τα γραφικά… “λίγο πιο γυαλιστερά”!

1 σχόλιο:

  1. Παρά το οτι το αρχικό της κόστος θα είναι κοντά στα $300, παρά το οτι έχει καθυστέρηση στην επικοινωνία με τον υπολογιστή (που αρχίζει από 150ms, καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση της με παιχνίδια τύπου FPS), παρά ακόμη και το οτι μπορεί να χαρακτηριστεί ένα ακριβό και “σε-beta-στάδιο” gadget για λίγους, η τεχνολογία της Emotiv είναι πολλά υποσχόμενη. Και το σημαντικότερο, παρά το οτι απευθύνεται κυρίως σε gamers, μάλλον θα βρει περισσότερη χρήση σε άτομα με κινητικά προβλήματα που, μέσω αυτής, θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν ευκολότερα τον υπολογιστή.
    vumoo

    ΑπάντησηΔιαγραφή